Nu-ti handicapa copilul!

Oct 19th, 2015 | By | Category: PARENTING

Nu fi un parinte prost!
Gandeste!
Fa sa fie bine!
Lasa prejudecatile la o parte!
Nu te intereseaza ce spune vecinul!
Nu conteaza ce barfeste baba de la parter!

Copilul tau e unic si merita ce e mai bun!

Cam asa ar incepe discutia mea, sincera si din suflet, cu un parinte care nu vrea sa admita ca are un copil altfel, un copil diferit, care este extraordinar asa cum e si poate deveni mai mult decat atat.

Fericirea sau esecul copilului tau, depind si de tine!

Fericirea sau esecul copilului tau, depind si de tine!  foto by Daria Hupov

Intalnesc zilnic o multime de parinti si o multime de copii. Am, zic eu, un extra-simt care ma apropie instantaneu de orice copil imi este in preajama. El se deschide si pot vedea adevarata lui valoare. Orice copil e minunat! De ce sa-l stricam? Nu e o jucarie!

Mi-am lasat gandurile sa se astearna pe foaie exact asa cum au venit. Acum e momentul sa fiu cerebrala, explicita si concreta.

De ce nu recunosti, drag parinte, ca ai un copil altfel? De ce ti-e frica?

Literele si cifrele se invart in mintea lui si nu reusesc niciodata sa se aseze ordonat pe foaie? Nu este la nivelul copiilor din clasa lui? Fa ceva!

Cere ajutorul unui specialist!
Lucreaza mai mult cu el!
Gaseste originea problemei!
Nu te lasa orbit de lipsurile copilului tau, descopera-i  calitatile.

Nu te incapatana sa il lasi acolo unde e, doar pentru ca… “ Cum naiba sa-l mut, inapoi in clasa I? Ce vor zice ceilalti copii? Ce vor zice prietenii mei?”

De unde astfel de idei? Copilul tau e cel mai important! Nu-ti handicapa copilul!

TU trebuie sa faci ce e mai bine pentru el si pentru dezvoltarea lui.

Avem un sistem de invatamant, asa cum e… nu spun mai multe. Daca sistemul ( a se citi profesorul! :) ) nu il ajuta, il pune in inferioritate, il face sa se simta prost si incapabil, te complaci in asta?

Nici gand!

Ai doar varianta benefica pentru copil, aceea de a aborda situatia in favoarea lui.

Fa-ti timp pentru el si ajuta-l sa depaseasca problema, chiar daca asta inseamna sa te critice cei din jur si sa spuna ca ai un copil “handicapat”. Rezultatele lui, faptul ca il vezi ca evolueaza in bine este ceea ce trebuie scos in evidenta. Copilul tau evolueaza in ritmul lui. Tu ai datoria sa-l ajuti sa ajunga cat mai departe.

Ajuta-l sa constientizeze valoarea lui, oricare ar fi ea! Nu-ti handicapa copilul, doar de dragul aparentelor.

Cunosc personal copii care nu se ridica la nivelul intelectual al copiilor de varsta lor, dar care sunt extraordinari de buni comunicatori, deosebit de empatici, foarte calmi, foarte buni in domeniul mecanicii sau alte domenii spre care ar trebui indrumati. Nu toti copiii sunt genii, insa toti au calitati care trebuie descoperite si valorificate.

Un alt caz care ma face de multe ori sa cad pe ganduri…

Copilul tau are probleme cu vederea. Du-l la o scoala specializata unde profesionistii in domeniu il vor ajuta sa evolueze. Fa ceva!

“Cum sa-l duc la o scoala pentru orbi? Mai bine il tin acasa! Si asa nu are niciun viitor.”

Mai sus criticam sistemul de invatamant… acum e timpul sa laud sistemul de invatamant pentru copiii cu deficiente de vedere. Cunosc personal, conducerea Liceului Iris din Timisoara, cunosc indeaproape sistemul si scoala, stiu cat de mult de implica si cat de mult pot face pentru copii. Sunt sigura ca si in alte orase e la fel.

Asigura tot, in mod gratuit! Cazare in internate, masa, transport, educatie, manuale, TOT!

TU, ca parinte trebuie sa vrei sa-ti vezi copilul devenind un adult independent. Se poate!

Sunt implicata in proiectul “Un web accesibil pentru toti” – un proiect ce vrea sa ofere perosnelor cu dizabilitati de vedere acces la internet.
In acest contex am intalnit adulti nevazatori care sunt profeosri, programatori, muzicieni, preoti. Oameni independenti. De ce nu poate fi si copilul tau asa? Fa ceva!

Oricare ar fi problema copilului tau, fa ce e mai bine pentru el in asa fel incat sa evolueze. Nu-i pune bete in roate inca din copilarie.

Ajuta-l sa obtina cat mai multe independenta cu putinta. Ajuta-l sa devina ceea ce merita!

Leave a Comment