CE MAI FAC

Gust, pasiune si un tort exceptional…

Publicat

pe

La multi ani, dragilor!

Mi-am propus ca in anul 2019 sa am mai mult timp pentru hobbyurile mele. 🙂

De cativa ani buni incoace, ma dedic pasiunii pentru educatia complementara a copiilor si sunt foarte fericita, iar anul acesta imi voi face timp si pentru celelalte pasiuni, una dintre ele fiind gatitul.

Azi va voi delecta cu un tort foarte fain, pe care Darius, sotul meu, l-a numit “Tort Mona Royal”, si pe care l-am facut de Craciun.
Voi pune acest articol si in categoria “parenting” a blogului. De ce? Pentru ca momentele dulci sunt cele mai bune de petrecut cu copiii vostri. 😉

Stati linistiti! Nu voi transforma blogul in blog culinar, dar… ca femeie “de moda veche”, cred ca a lucra cu copiii, a gati si a avea grija de familie e ceva ancestral, care merita facut, spus si scris. 🙂

E doar o parere personala, daca nu sunteti de acord cu ea, nu-i stres! Fiecare om e fain asa cum e el!

Oricum, reteta de tort o sa va placa! 😉

TORT MONA ROYAL

Blatul de nuca

Se bat 5 galbenuse cu 100 de grame de zahar si 2 plicuri de zahar vanilat. Se adauga 50 grame faina si 125 grame de nuca macinata.
Se bat 5 albuse cu 30 grame de zahar. Cand spuma este tare sa adauga treptat peste compozitia de galbenuse, amestecand incet pana se incorporeaza.

Se pune aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o tava rotunda cu diametrul de 26 cm) si se da la cuptor la 150 grade. Blatul este gata cand trece testul scobitorii.

Blatul de bezea

Se bat 4 albuse spuma, se adauga treptat 250 grame de zahar, apoi jumatate de lingurita de otet si 1 lingurita de amido. Se obtine o crema de consistenta tare.

Se pune bezeaua in tava si se da la cuptor la foc foarte mic, pana se usca si devine crocanta in exterior.

Din compozitia de mai sus va iesi un blat de bezea cu diametrul de 26 cm si cam 20 de bezele mici pentru decorat tortul.

Crema de INKA

Se bat pe aburi 10 oua intregi cu 20 linguri de zahar si trei plicuri de zahar vanilat. Cand compozitia a inceput sa se ingroase se adauga o ciocolata cu lapte rupta in bucati si 5 linguri de INKA si se mai bate pe aburi pana crema devine de consistenta unei smantani mai groase. Se lasa crema la racit.

Doua pachete de unt de 82% grasime, la temperatura camerei se spumeaza cu mixerul si se adauga treptat crema batuta pe aburi, pana se obtine o crema consistenta.

Ganache de ciocolata alba

Se topesc 100 grame de ciocolata alba peste care sa adauga 50 ml de frisca lichida fierbinte.

Asamblarea tortului

Blatul de nuca se taie in doua. Jumatate se pune pe platou. Peste se pune o treime din crema de INKA. Se pune deasupra blatul de bezea. Peste blatul de bezea se toarna ganacheul de ciocolata (nu va fi un strat cu mai mult o decorare a bezelei). Peste ganache se pune inca un strat de crema de INKA si apoi se pune ultimul strat de blat de nuca.
Tortul se acopera cu crema ramasa si se decoreaza cu bezele sau dupa propriul vostru plac!

Spor si Pofta buna!

Click pentru a comenta

Copyright © 2020 Simona Hupov