Sunt fascinata de copii. Ii respect! Sunt fericita in fiecare zi pentru ca am ocazia sa lucrez cu ei si sa le fiu aproape.
Iubesc lupii. Ii respect! Nu-i cunosc decat din povesti, filme si documentare, dar am langa mine doi caini lup care ma ajuta sa inteleg intr-un fel sau altul modul lor de relationare.
Ares, unul dintre lupii mei, alaturi de copii de gradinita
Sunt ani buni de cand si copiii si cainii fac parte din viata mea. Este extraordinar sa pot face o paralela intre cele doua pasiuni ale mele, bineinteles dintr-un punct de vedere subiectiv.
Am urmarit documentare in care era povestita viata lupilor din salbaticie, structura lor ierarhica, comportamentul, afectiunea, joaca, respingerea, dominarea, acceptarea, colaborarea.
Vad in fiecare zi grupuri de copii jucandu-se, colaborand, certandu-se, acceptandu-se.
Este uimitoare asemanarea actiunilor lor. Haideti sa va povestesc!
———————————-
Copiii se impart in grupuri nu foarte mari, la fel cum majoritatea haitelor de lupi sunt formate din 5-11 membri.
Copiii isi construiesc un teritoriu bine stabilit in care se vor juca. De multe ori il ingradesc cu lucruri pe care le au la indemana. La fel haita de lupi are propriul teritoriu de vanatoare.
Teritoriul bine stabilit este foarte bine pazit de copii. Daca cineva care nu face parte din grup incearca sa intre, este pus la punct pentru ca “nu a fost de la inceput” si nu este acceptat. La fel lupii sunt cei care nu accepta prezente straine haitei pe propriul teritoriu.
Copiii respinsi de cele mai multe ori (dupa ce le trece supararea) isi formeaza propriul grup de joaca si isi amenajeaza propriul teritoriu. La fel lupii singuratici, respinsi, pleaca mai departe si cauta sa isi formeze propria haita.
In fiecare grup de copii exista un leader. Cel care coordoneaza jocul, cel care a adus cele mai multe jucarii, cel care are cele mai multe idei, cel care atitudinea de leader. La fel haita de lupi este condusa de masculul dominant, masculul alfa.
In fiecare grup de copii, alfa are un ajutor si formeaza o pereche. Mama si tata. Doi frati. Doi vecini. La fel lupul alfa are alaturi femela alfa alaturi de care indruma haita.
In grupul de copii, in jurul leaderilor exista copii care au diferite misiuni, diferite roluri. Unii sunt copiii. Altii sunt angajatii. Altii sunt politistii. Altii sunt musafirii. Oricum ar fi, toti au o relatie bine stabilita intre ei si leaderi. In haita de lupi, pe langa perechea alfa se afla descendentii lor, cu care acestia au o relatie… de dominare sau de colaborare, rareori de respingere.
In cazul in care intr-un grup de copii exista respingeri sau certuri, de cele mai multe ori leaderul hotaraste ca cel vizat sa plece “tu nu te mai joci”. Bineinteles parasirea grupului nu se face fara certuri. In haita de lupi, daca un membru provoaca masculul alfa si nu accepta dominarea este nevoit sa paraseasca haita, dupa o smotoceala buna din partea dominantului.
Grupurile de copii care si-au stabilit teritoriul de joaca nu accepta incalcarea teritoriului de catre grupul vecin. “Pana aici e al nostru, nu aveti ce cauta!”, “ Pleaca mai incolo ca aici e al meu!”. La fel haitele de lupi lupta sa isi protejeze teritoriul de vanatoare.
In joaca dintre copii exista momente in care doua grupuri se unesc, isi pun in comun toate jucariile, isi stabilesc cu grija o noua ierarhie si continua joaca mai mult sau mai putin linistiti.. La fel, in haitele de lupi exista momente de restriste, de lipsa de hrana, de pericole iminente, care pot duce la gruparea a doua haite de lupi care vor sa isi mareasca teritoriul de vanatoare sau sa aiba mai multa putere.
Acestea sunt doar cateva lucruri pe care le-am observat in timp si am reusit sa fac o paralela.
Totusi nu pot inchide articolul fara sa spun ca…
In grupurile de copii, atunci cand un copil este respins de un grup, pentru ca nu a respectat regulile, de cele mai multe ori este adoptat fara comentarii, de grupul celalalt. In haitele de lupi asta nu se intampla niciodata!
Va las pe voi sa trageti concluziile!
Eu spun doar atat: Copiii sunt minunati si trebuie sa-i respectam si sa le cultivam calitatile, oricare ar fi ele!