CE MAI FAC

Sapun de casa…

Publicat

pe

Nu pot sa spun ca sunt o persoana exagerata  care vede lucrurile in alb si negru si care nu accepta compromisuri pe ‘ici pe ‘colo, dar… am observat ca incerc tot mai mult sa elimin chimicalele si E-urile din viata familiei mele.

Am inceput cu mancarea pe care  o gatesc  natural si cat se poate de BIO :), iar acum am trecut intr-o noua etapa. Vreau sa elimin chimicalele si din produsele cosmetice… Am inceput cu sapunul!

Da! Ieri am facut impreuna cu fiica mea, primul nostru sapun de casa. Am cautat pe net retete, tutoriale si sfaturi, iar in momentul in care am crezut ca suntem pregatite am pornit la drum.

Ne-am cumparat ingredientele pe care nu le aveam deja in casa si… da-i bataie!

Acum incepe povestea…

Am ales sa facem pentru inceput un sapun simplu asa ca am folosit:

425 ml ulei de masline
300 ml ulei de palmier
100 gr soda caustica
240 ml apa
ulei esential cu aroma de Tea Tree
un pic de cacao

Primul pas gresit 🙂 – aroma de Tea Tree – un pic prea intepatoare pentru gustul nostru, dar merge… Deci ATENTIE la ce aroma alegeti!

Am dizolvat conform retetei, soda in cantitatea de apa si am lasat-o deoparte.

Am combinat uleiurile si le-am pus la incalzit, cica solutia trebuia sa aiba 100 de grade… O MARE PROSTIE! Daca uleiul este foarte cald atunci cand torni peste el solutia cu soda, E NASOL! Se produce o reactie efervescenta care are ca rezultat o spuma abundenta care arede si se va imprastia pe tot aragazul  si pe jos… Ha, ha, ha… data viitoare stiu ( nu am fost in stare sa fac poze in faza asta!).

Cei care vor cauta cu atentie si nu vor ignora sfatul care se da in majoritatea retetelor, adica temperatura uleiului sa nu fie mai mare de 37 de grade… nu vor avea aceasta problema.

Cand am vazut ce se intampla, am incercat sa racesc un pic uleiul si am  continuat sa pun solutia peste ulei, dar picatura cu picatura… si pana la urma am reusit sa o incorporez toata. In aceasta faza am pus in functie blenderul si totul s-a transformat intr-un amalgam de consistenta unei budinci de culoare alb-galbuie.

Din reteta stiam ca asa trebuia sa fie omogen si alb-galbui. OK! Acum a fost momentul sa adaug uleiul esential care ii da mirosul.

Am amestecat si am pus mare parte din cantitate intr-o cutie de plastic. In restul ramas am adaugat un pic de cacao si am turnat deasupra ( ca la chec).

Am invelit totul intr-o fata de masa mai groasa si am lasat pana a doua zi.

In sfarsit am reusit sa-l tai! Va trebui sa-l las 3-4 saptamani in pod sa se “saponifice”.

Pentru prima incercare… EXCELENT si cu invataminte!

P.S. Am incercat sa fac din nou reteta, dar fara a incalzi uleiul asa de tare. Am folosit esenta de zmeura si flori de galbenele….

Am trecut printr-o alta experienta interesanta, mi s-a taiat “budinca” ce a rezultat la final…. am crezut ca ma apuca “pandaliile”, dar la sfatul fiicei si sotului meu, am pus oala pe foc mic amestecand continuu si  am reusit sa o dreg!!! Am sa va arat in curand si sapunul roz!

… Hai ca vi-l arat acum…

Asa ca atentie… temperatura uleiului trebuie sa fie 37-38 de grade ca altfel s-ar putea sa experimentati ….

12 Comentarii

Copyright © 2020 Simona Hupov