CE MAI FAC

… pun conserve…

Publicat

pe

… si va spun retete 🙂

V-am promis ca o sa va tin la curent cu retete bune…asta pe langa evenimente interesante, seminarii, tabere sau intalniri intre parinti.

Anul acesta am facut… :

Zacusca cu vinete

3 kg de ardei capia

3 kg de vinete

1 kg de ceapa

1 litru de bulion

330 ml de ulei

sare, boabe de piper,  foi de dafin

Se coc ardei si vinetele.
Ceapa se dinstuie in ulei, se adauga ardeii copti si decojiti, se mai dinstuie vreo 10 minute, apoi se dau prin masina de tocat, impreuna cu vinetele ( cica se innegresc , vinetele, daca le dai prin masina de tocat, dar eu nu am observat).
Se pune totul la fiert impreuna cu bulionul si condimentele si se fierbe pana iese uleiul la suprafata.
Se pun in borcane si de pun in “pat cald” (se face un pat din paturi, perne si ce mai aveti, puneti borcanele si acoperiti, lasati vreo 12 ore).

Zacusca cu dovlecel

2 kg de ardei capia

1 kg de ceapa

2 kg de dovlecel ras

3 l de bulion

250 ml ulei

sare, boabe de piper, foi de dafin

Se dinstuie ceapa in ulei, se adauga ardeii dati prin masina de tocat, dovlecelul ras, bulionul si condimentele.
Se fierbe pana iese uleiul la suprafata. Se pune in borcane si de pune in “pat cald” 12 ore.

Sfecla rosie la borcan

sfecla rosie

otet

sare

zahar

hrean

Se fierbe sfecla, se decojeste si se taie bucati (se poate rade pe razatoarea mare). Se pune in borcane, deasupra de pune hrean ras sau cuburi.
Se pun la fiert 2 litri de apa cu 1 litru de otet si se adauga 1 ligura de sare si 2 linguri de zahar la fiecare litru de lichid rezultat. Se fierbe bine si se toarna in borcane peste sfecla. Se inchid borcanele si se pun in camara.

Ghiveci la borcan

De obicei la ghiveci pui ce vrei 🙂 Eu am pus:

vinete

morcovi

ceapa

ardei

fasole verde

rosii

frunze de leustean

frunze de patrunjel

Nu am cantitati 🙂 , am pus la ochi…

Se dinstuie ceapa ( vreo 2 kg), se adauga ardeii taiati bucati (cat de mari vreti), morcovii taiati rondele, se pune fasolea verde si frunzele tocate.
Se adauga sare dupa gust si se lasa sa se inmoaie putin, se adauga vinetele taiat cubulete (eu nu le-am decojit), rosiile taiate cuburi si se fierbe (cam 75% … sa nu se faca un terci de sa nu mai stii ce ai pus acolo).
Se pune in borcane si se pune in “pat cald”.

Zarzavat pentru ciorba la borcan

2 kg morcov

1 kg patrunjel

500 gr pastarnac

2 telini mari

20 bucati ardei capia

2 kg rosii

frunze de telina

frunze de patrunzel

frunze de leustean

Se rad morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina si se pun intr-un vas mare, se adauga adreiul dat prin masina, rosiile taiate cubulete si frunzele tocate, se pune sare dupa gust.

Se pune compozitia in borcane, inclusiv seama lasata, iar la fiecare borcan se pun 2 linguri de ulei peste legume. Se pune capacul si de fierb in baie de aburi (sau pui borcanele cu totul la cuptor, asa cum am facut eu :). Lasi vreo 20 de minute sa fiarba apoi pui in “pat cald”.

Spor la gatit… dar sa stiti ca totul iese mult mai bun, atunci cand pregatirile se faca de catre toti membrii familiei. Pentru mine ajutorul a fost “nemasurabil”. Atat sotul meu, cat si fiica mea au fost la inaltime! Merci, dragilor!

Click pentru a comenta

Copyright © 2020 Simona Hupov