Sincera sa fiu, cu toate schimbarile astea din invatamant, nici nu mai stiu ce sa cred, asa ca voi scrie un articol tehnic, asa ca pentru noi, aceia mai putin informati, care nu mai stim exact ce se petrece in invatamantul romanesc.
Sincer, ma simt extrem de frustrata cand vad ca, de la an la an, apar noi reglemantari, noi evaluari, noi teste, se schimba modalitati de notare, se adauga portofolii, se adauga ani de studii, se reduc anii de studii si de fapt NU SE FACE NIMIC!
Stand de vorba cu o invatatoare, o prietena buna, un om care are meseria in suflet, iubeste copiii si face totul cu drag, am ramas muta cand am aflat cat timp pierde cu intocmitul actelor, cererilor, documentatiilor, dosarelor si altor hartogarii “necesare procesului de invatare”.
foto by ddpavumba.
In loc sa lasam dascalii sa-si faca treaba, sa ne educe copiii, sa-i invete, sa-i descopere, sa le ofere tot ce au ei mai bun, sa-i ajute sa descopere lumea … ii obligam sa faca acte si hartogarii? Unde naiba am ajuns?
Copiii nostri incep sa fie “evaluati” din clasa a II a?
Sa dea teste nationale supravegheati de camere video si sa predea lucrarea cu proces verbal?
Toate astea ca sa aiba hartii la “portofoliu”?
Da, scriu un articol din frustrare, dar nu mai pot!
Ce sa raspund unui copil de clasa a II a care imi spune: “Acusi vin testele si mor de frica. Oare ce o sa se intample? Daca gresim ni se intampla ceva?”
Cata importanta vor avea portofoliile astea peste 20 de ani, daca nu am reusit sa ne cunostem copilul si sa-i oferim ce are nevoie?
Cata importanta vor avea notele peste 20 de ani, daca dascalul nu a reusit intre in legatura cu elevii, sa-i inteleaga si sa le transmita ceea ce stie?
Va dau mai jos un articol din Legea 1 din 2011, legea invatamantului. Sunt curioasa cati dascali sau parinti sunt de acord cu ea?
Cine naiba face legile astea?
Ce sunt copiii nostri, cobai? Hai sa vedem daca e bine si asa?
——————–
Legea 1 din 2011 – Legea invatamantului
Sectiunea 2 – Structura si caracteristicile evaluarilorArt. 74
(1) La finalul clasei pregatitoare, cadrul didactic responsabil intocmeste, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, un raport de evaluare a dezvoltarii fizice, socioemotionale, cognitive, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor si atitudinilor de invatare.
(2) La finalul clasei a II-a, fiecare scoala, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, organizeaza si realizeaza evaluarea competentelor fundamentale: scris—citit si matematica. Rezultatele evaluarilor sunt folosite pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate se comunica parintilor elevilor si constituie documente din portofoliul educational al elevului.
(3) La finalul clasei a IV-a, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului realizeaza, prin esantionare, o evaluare la nivel national a competentelor fundamentale dobandite in ciclul primar, dupa modelul testarilor internationale, pentru diagnoza sistemului de invatamant la nivel primar.
(4) La finalul clasei a VI-a, toate scolile, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, organizeaza si realizeaza evaluarea elevilor prin doua probe transdisciplinare: limba si comunicare, matematica si stiinte. Proba de limba si comunicare va cuprinde limba romana si limba moderna I, iar pentru elevii din clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, si limba materna. Rezultatele evaluarilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de invatare ale elevilor si pentru preorientarea scolara catre un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluarii si planurile individualizate de invatare se comunica parintilor elevilor si sunt trecute in portofoliul educational al elevului.
(5) La finalul clasei a IX-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor. Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale. Evaluarea se realizeaza prin urmatoarele probe:
a) o proba scrisa la limba si literatura romana;
b) o proba scrisa la limba materna;
c) o proba scrisa transdisciplinara la matematica si stiinte;
d) o proba scrisa la o limba de circulatie internationala;
e) o proba practica de utilizare a calculatorului, sustinuta in timpul anului;
f) o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, sustinuta in timpul anului.
(6) Rezultatele evaluarii nationale se inscriu in portofoliul educational al elevului.
Art. 75
(1) Absolventii invatamantului gimnazial dobandesc diploma de absolvire, parte a portofoliului educational, si foaia matricola, parte a portofoliului educational.
(2) Continuarea studiilor din invatamantul gimnazial in invatamantul liceal este asigurata pe baza unui proces de consiliere si de orientare scolara si profesionala. Numarul de locuri alocate clasei a X-a este cel putin egal cu cel al absolventilor clasei a IX-a.
————————————————————
Si pentru ca sa fiti informati si voi, iata graficul evaluarilor nationale si modul de desfasurare! Nu mai am cuvinte!
Infografic realizat de Portal Invatamant