CE MAI FAC
Intrebari… de copil
Publicat
13 ani in urmape
De
simonaEste minunat sa lucrezi cu copiii, cel putin pentru mine este o mare placere si o satisfactie in acelasi timp.
Sunt momente in care intrebarile curg lant, nu am timp sa raspund asa de rapid precum as vrea, dar pana la urma le dau de capat, iar cei mici sunt multumiti.
Intr-un din zile am fost intrebata cum era pe vremea comunismului. O intrebare mult prea generala pentru un raspuns simplu… asa ca am initiat un joc: “Interviul”.
Cu ajutor si multa rabdare copiii au pus cap la cap cateva intrebari, carora am incercat sa le raspund in asa fel incat sa inteleaga ce a fost atunci si ce este acum… cel putin la nivel general.
Copiii au fost incantati! Vreti sa vedeti ce a iesit?…
Interviu cu un pionier
Aaa… sa nu uit! La inceput am dat definitia pionierului 🙂
Pionier = fiecare copil din clasele I-VIII, de pe vremea comunistilor, copil care era educat in spirit comunist
Reporterul: Cand te-ai nascut?
Pionierul: M-am nascut in 1970, pe vremea comunismului.
R: Cum a fost copilaria ta?
P: Pe vremea aceea nu stiam ce este comunismul. Ma jucam fericita alaturi de ceilalti copii. Mergeam la scoala la fel ca si copiii din ziua de azi, traiam aproape la fel ca si copiii de acum.
Erau totusi multe diferente. Pe vremea copilariei mele, nu existau calculatoare, I-Pod, I-Phone sau Play Station. Noi ne jucam afara in fata blocului jocuri ca „prinsa”, „scunsa”, „elasticul”, „hotii si vardistii”, „Tara, tara vrem ostasi” si multe altele.
Pe vremea aceea ne bucuram daca primeam o ciocolata din Germania. Mancam foarte rar dulciuri, banane sau portocale. Foarte putini dintre noi stiau ce e acela un Pepsi si mai putini gustasera asa ceva.
Guma de mestecat era la mare pret, cel ce o avea era ”bogat”.
Cu toate acestea eram niste copii fericiti, eram prieteni, mergeam in excursii si ne traiam copilaria din plin.
Toti aveam aceleasi jucarii, pentru ca se gaseau foarte putine modele de papusi sau masinute. Cei care aveau jucarii din strainatate le pastrau cu mare atentie si nu le prea imprumutau la altii.
Poti vedea jucariile cu care ne jucam noi si la muzeu. Iti recomand sa vizitezi Muzeul comunismului din Sighetul Marmatiei.
R: Cum traiau parintii tai?
P: Parintii mei mergeau la serviciu in fiecare zi. Pe vremea aceea fiecare om avea un loc de munca. Ai putea spune ca era bine, dar nu era chiar asa.
Nimeni pe vremea comunismului nu putea avea DOUA case, ci doar una. Nimeni nu avea voie sa vorbeasca de rau partidul comunist sau de Ceausescu. Nu aveam voie sa plecam din tara, decat foarte rar.
Mai tarziu, prin anii ’80 situatia s-a inrautatit si adultii faceau foarte greu rost de mancare. Primeam mancarea cu „ratia”, doar 1 litru de ulei, 1 kilogram de zahar si un pachet de unt pe luna. Adultii primeau bani la serviciu, dar nu aveau pe ce sa ii cheltuiasca, pentru rafturile magazinelor erau goale. Gaseai doar conserve de peste si conserve de fasole.
Fiecare se descurca cum putea. Noi copiii nu simteam foarte tare comunismul, ne traiam copilaria frumos si ne bucuram de prieteni si de jocurile in fata blocului.
R: Cum crezi ca ar fi fost viata ta daca nu era comunismul?
P: Oooo, cu totul alta! Acum sunt adult, am familia mea si am la randul meu copii. Am sa incerc sa iti descriu cum ar fi fost viata copiilor mei, acum, daca nu ar fi fost comunismul.
Sa incep de mai demult, de cand au aparut comunistii.
Strabunicii mei si strabunicii sotului meu au fost bogati. Erau tarani instariti. Aveau pamant, aveau masini de treierat, aveau animale si munceau mult. Voiau ca fii si nepotii lor sa aiba tot ce le trebuie. Sa aiba o casa si sa poata duce mai departe bogatiile familiei. Daca nu ar fi fost comunismul, astazi familia mea ar fi fost foarte instarita. Am fi muncit pamanturile strabunicilor nostri, am fi dus mai departe traditia familiei. As fi avut mai mult ca sigur, deja, ferma de cai pe care mi-o doresc. Totodata as fi petrecut mai mult timp cu copiii mei.
Daca nu ar fi fost comunismul, nu ar fi trebuit sa luam totul de la zero. Am fi putut beneficia de munca grea a strabunicilor, bunicilor si parintilor nostri.
Din pacate COMUNISMUL a existat si comunistii au luat strabunicilor nostri TOTUL.
Da, asa cum auzi! Munca bunicilor nostri a fost luata cu totul cu ocazia nationalizarii.
Nimeni nu mai avea voie sa aiba pamanturi, case, animale, utilaje, NIMIC… Totul a fost luat de Partidul comunist, iar strabunicii nostri au fost dusi la „munca silnica” in Baragan.
Daca nu ar fi fost comunismul viata noastra ar fi fost cu totul alta.
R: E mai bine acum sau a fost mai bine pe vremea comunistilor, cand toti aveau slujbe si cate o casa?
P: Aici fiecare are propria parere. Depinde mult de varsta pe care o ai. Eu prefer perioada de acum, cand ai posibilitatea sa arati ce poti, sa faci ceea ce vrei sa faci.
Acum poti sa reusesti, daca faci ceea ce trebuie. Ai libertatea de a alege, ai libertatea de a spune ce gandesti, ai libertatea de a-ti trai viata. Ma bucur ca generatia mea a contribuit la inlaturarea regimului comunist.
R: Multumesc pentru timpul acordat!
P: Cu placere!
S-ar putea sa iti placa
AVANTAJ LA START
Afterschool – realitate vs mit!
Publicat
3 ani in urmape
aprilie 6, 2022De
simonaEi… a trecut ceva timp de când nu ne-am mai auzit. Am făcut multe, faine și benefice… dar despre asta în alt articol.
Azi as vrea sa povestesc despre o realitate care de cele mai multe ori e ignorata, trecuta cu vederea sau… nestiuta!
Nu am povestit niciodată despre deosebirile și asemănările dintre afterschoolul privat și programul de afterschool de la școală.
Azi o voi face și va las pe voi sa trageți concluziile.
Nu voi vorbi despre ce cheltuieli exista la un afterschool privat și ce cheltuieli la unul de la școală, nici ce investiții se fac în spatiile afterschoolurilor private fata de sălile de clasa în care se face after la școală… pentru ca acestea sunt ” treburile noastre interne” și nu cred ca va interesează în mod direct și… oricum sunt vizibile cu ochiul liber! 🙃
În povestea de mai jos este vorba de afterschoolul meu, EQUILIBRIUM și un afterschool făcut la o școală oarecare, de o doamna invatatoare, in sala de clasa.
❗️Pentru a distruge mitul… afterschoolul privat este SCUMP sau afterschoolul de la școală este IEFTIN…, pentru a vedea clar ce se face intr-un afterschool privat și unul de la școală vom compara cele 2 situații si, evident, cele doua preturi.
Afterschool la școală 10.45 LE / ORA
* temele sunt făcute cu doamna invatatoare și “dansa știe cel mai bine ce e nevoie”
* temele sunt corectate
* copilul nu mai trebuie transportat la o alta locație ( – preț transport)
* masa se servește la cantina, în cazul pozitiv sau în caserole în banca
* copilașul petrece la școală în banca 4 ore, apoi în banca 4 ore la afterschool
* copiii ies în curtea scolii
* copiii desenează sau au maxim o activitate opțională ( platita în plus)
* programul este zilnic pana la ora 16.00
Preț afterschool la școală + prânz
10,45 lei / ora
Afterschool privat – 11.30 LEI / ORA
repet… e vorba de afterschoolul pe care eu îl conduc!
* copiii servesc masa de prânz
* au gustare de fructe zilnic
* au gustare la ora 16.00 – prăjitură, biscuiți, etc.
* copiii ies afara la joaca
* fac temele intr-un mediu prietenos, relaxant
* temele sunt corectate și explicate
* copiii lucrează la teme in grupe de maxim 10
* cei care se ocupa de copii sunt persoane pregătite în domeniul pedagogic, al psihologiei, nutriție și sportului
* copiii au la after locuri speciale de citit cu perne și saltelute
* au inclus în preț curs de Life Training (dezvoltare personala, emotionala, autocunoaștere și echipa)
* au inclus în preț curs de Micul bucătar
* inclus în preț curs de cultura generala
* inclus în preț ateliere de artcraft
* inclus în preț ora de lectura și poveste
* inclus în preț jocuri de echipa și ateliere de mișcare
* acces la teren de baschet
* loc de relaxare outdoor
* curte spațioasă pentru joaca afara
* program pana la ora 18.00
Preț afterschool + prânz + activitatile de mai sus + 2 gustări
11.3 lei / ora
Ce fac copiii pentru 10.45 lei / ora VS Ce fac copiii pentru 11.30 lei / ora
Mai sus am luat în calcul activitățile și conditiile de la afterschoolul meu, EQUILIBRIUM, dar va spun sincer… TOATE afterschoolurile private se întrec în a oferi cât mai multe activități copiilor, cât mai diversificate, în spatii cât mai bine aranjate si primitoare…
Ma întreb… Oare câți dintre părinți au făcut calculul de mai sus?
Eu, întâmplător sau nu, l-am făcut… țin neapărat sa vi-l împărtășesc și vouă!
Ce faceți cu informatia asta… voi hotărâți!
Succes și la cât mai mulți copii fericiți!
Familie, pasiune, afaceri, … eu!
Au trecut multi ani de cand am incetat sa mai scriu rezolutii, sau sa planuiesc cu strictete anul ce urmeaza. Viata mi-a aratat ca planurile au rolul de a face Universul sa zambeasca si ca… proverbul acela cu “Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ” contine un mare adevar.
Sa nu credeti ca nu fac planuri si las totul in voia sortii… nici pe departe, dar am invatat sa iau lucrurile asa cum sunt, sa profit de orice oportunitate care apare ( si care evident…. nu era in plan!), sa ma adaptez, sa schimb directia pe parcurs, sa am curaj si sa ma bucur de ce am realizat, in loc sa plang ca nu am bifat ce era in plan!
De felul meu sunt foarte deschisa, pozitiva si optimista, iar asta ma ajuta foarte mult in tot ceea ce fac si mai ales in modul in care interactionez cu cei din jurul meu.
Hai sa va spun povestea lui 2021… asa lucrurile vor fi mai clare!
2021 i-a urmat lui 2020, anul in care toata lumea s-a intors cu susul in jos. Am incheiat 2020, culegand doar lucrurile pozitive: aveam familia aproape, am reusit sa continui activitatea cu copiii de la afterschool dupa perioada de interzicere a activitatii, eram toti sanatosi…
Am dat uitarii faptul ca nu am facut tabere cu copiii, ca doua luni de zile afterschoolul si cabinetul stomatologic al lui Darius au fost inchise, deci doua dintre sursele noastre de venit erau 0, ca nu am plecat la Daria in Anglia cum o faceam de obicei, la cel putin 2 luni…
Primul gand din 2021 a fost acela ca va fi anul in care lucrurile vor intra in normal, dar planuri clare am refuzat sa fac!
Aveam o linie a ceea ce as vrea, dar am zis ca le iau asa cum vin! 🙂
Si bine am facut…
Anul 2021 a fost unul foarte bun din toate punctele de vedere, desi unii poate ar spune ca nu e chiar asa! Da, nu m-am plictisit!
Pe plan personal…
Inceputul anului m-a ajutat sa iau o decizie radicala in ceea ce priveste corpul meu si sanatatea mea!
Am inceput un stil de viata bazat pe o dieta echilibrata, fac mai multa miscare si am reusit sa scad 17 kg in greutate.
Tot legat de sanatatea mea, luna august a fost una magica, in care am trecut foarte usor printr-o operatie destul de grea, care a fost necesara preventiv si care dupa varsta de 50 de ani nu mai e un capat de tara pentru o femeie.
Consider ca a fost una dintre cele mai bune decizii ale anului 2021, chiar daca NU era in plan.
M-a ajutat mult optimismul, starea de sanatate buna, un medic extraordinar si … in cea mai mare masura un sot minunat, care mi-a fost alaturi.
Luna octombrie a fost luna in care l-am intalnit pe COVID! Nici asta NU era in plan! 🙂 A fost scurt si cuprinzator! 14 zile de izolare, din care primele doua cu putina febra, si in rest… vreo 10 zile fara gust si miros. Sunt recunoscatoare celor doua doze de vaccin de la inceputul anului si.. ma bazez pe nenumaratii anticorpi rezultati dupa scurta mea relatie cu virusul. 🙂
Pe plan familial…
Anul 2021 a fost unul in care am inceput din nou sa calatorim mai mult ca in 2020, am reusit sa ne intalnim mai des cu Daria, care e in Anglia, nu chiar asa de des ca inainte de pandemie… dar e un nou inceput. Ne bucuram de orice moment impreuna si refuzam sa ne plangem ca suntem despartiti de mii de kilometri!
Suntem impreuna si acum, in momentul in care scriu acest articol si traim fiecare clipa cu bucurie!
Nu pot spune ca e usor sa fim departe unii de altii, dar viata e despre visele fiecaruia, despre respectarea deciziilor fiecaruia si despre a fi cat mai fericit cu viata pe care o ai!
Pe plan profesional… anul 2021 a fost unul foarte bun!
In luna mai a aparut pe piata primul meu boardgame, jocul SPUNE-MI!, joc ce face parte din seria EQUILIBRIUM GAMES. jocul era in lucru inca din 2020 si ERA in plan sa fie gata in 2021.
Luna august a fost luna in care am reusit sa reiau sirul de tabere EQUILIBRIUM, desi la inceputul anului NU voiam sa planific nimic din cauza incertitudinii date de pandemie. Mi-a ramas totusi speranta ca … poate scapam si vom face tebere!
Tabara a fost un succes, am avut parte de 50 de copii minunati, o locatie de vis pe Valea Avrigului, o echipa minunata, o prietena iubita alaturi… calarie si engleza… deci 100% succes!
Luna septembrie a materializat ceva ce ERA in plan… al doilea afterschool marca EQUILIBRIUM!
Stiti ca sunt mai bine de 19 ani de cand ma implic in educatia copiilor si a parintilor. Mi-am dat seama ca doar bazandu-ma pe ceea ce fac eu pot aduce o schimbare in viata copiilor… asa ca mi-am dorit sa pot aduce metoda de educatie EQUILIBRIUM in viata copiilor din jurul meu.
Acum, alaturi de echipa mea, Larisa, Tamara, Larisa Junior, Andreea si Marina, alaturi de 50 de copii minunati putem implementa educatia pozitiva, bazata pe comunicarea nonviolenta, pe crearea abilitatilor de viata si a constientizarii propriei valori, educatie bazata pe asertivitate, empatie si mai ales pe a vedea partea buna a fiecaruia.
Tot luna septembrie a fost cea in care am facut echipa cu sotul meu, Darius si l-am sustinut in proiectul lui de suflet Festivalul de film The Galactic Imaginarium. Festivalul a fost foarte bine primit de participanti, competitori si invitati. Ne-am bucurat enorm sa ii avem alaturi de noi pe Miltos Yerolemou, actor ce a jucat in STAR WARS si GAME OF THRONES si pe Irina Margareta Nistor doamna de al carei nume este legat tot ce inseamna film in Romania.
Festivalul a facut parte din plan!
ANUL 2021 a venit cu ceva ce nu ma asteptam… cu idei si oportunitati pe care le-am prins din zbor si am hotarat sa le materializam cat mai curand… FACE parte din plan un proiect minunat care va fi dedicat voua, celor care ne sunteti si ne veti fi alaturi, celor care iubiti CIOCOLATA, CAFEAUA BUNA, CARTILE, FILMELE, MUZICA si cultura in general.
Inca nu sunt pregatita sa povestesc mai mult… dar va asigur ca eu si Darius, punem tot sufletul nostru in acest proiect si va fi unul pe gustul vostru!
Idei mai am… dorinte de asemenea… vedem cu ce surprize vine 2022!
Pana la urmatoarea poveste… ramaneti veseli, vedeti lucrurile bune din jurul vostru, apreciati ce aveti si nu plangeti dupa ce nu aveti si traiti fiecare zi cu bucurie!
Sa aveti un an 2022 asa cum vi-l doriti!
Love!
Simo
Hello!
Sunt o pofticioasa… asa ca incerc tot felul de retete, adaptez, modific, prepar cu ce am prin casa. 🙂
Desi nu am fost prea increzatoare in tortul de morcovi… s-a nimerit sa gust o felie dintr-un tort excelent… asa ca… mi-am schimbat opinia.
Azi va propun varianta mea de tort de morcovi, putin altfel, dar tot pe acolo! 🙂
Ingredientele blatului pentru un tort mic cat palma deschisa 🙂
2 oua, 2 linguri de zahar, o lingura de faina, 2 linguri de fiana de migdale, 1 lingurita de amidon, putin praf de copt, un morcov mic ras si vreo 20 de alune de padure macinate
Ingredientele cremei:
1 galbenus, 2 linguri de zahar pudra, jumatate de lingurita de esenta de lamaie (buna), zeama de la jumatate de lamaie, o cutie de crema Philadelphia (125 grame) si o cutie de Mascarpone (250 grame)
Ingredientele bezelei:
1 albus si jumatate de pahar de zahar
Optional fructe si topping!
Pentru blat, se separa galbenusele de albusuri si se amesteca cu zaharul pana isi dubleaza volumul. Se pun apoi faina, faina de migdale, amidonul, praful de cop, morcovul ras si alunele macinate. Se amesteca.
Albusele ramase se bat spuma tare si se adauga incet peste compozitia de mai sus, mestecand usor! Se pune compozitia intr-o tava cu diametrul de 20 cm si se da la cuptor la 160 grade pana trece testul scobitorii.
Pentru crema, se bate galbenusul cu zaharul, se adauga esenta si zeama de lamaie apoi se adaug cele doua creme de branza. Se amesteca cu spatula pana se omogenizeaza.
Albusul ramas se bate bine cu zaharul si se pune in bain – marie si se bate cu mixerul pana se topeste zaharul.
Se taie blatul in doua se pune stratul de fructe, daca ati optat pentru ele, se pune un strat de crema, apoi se pune celalalt blat. Se acopera cu restul de crema si deasupa se pune bezeaua! Eu ales caramelizez putin bezeaua. Am ornat cu alune tocate!
Enjoy! E bestial!
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL MEU
Newsletterul meu contine informatii, promotii si reduceri de preturi pe care nu le vei gasi altundeva. Aboneaza-te pentru a beneficia de ele, completand adresa ta de email in caseta de mai jos!
Adresa ta de email e in siguranta la mine ;)