CE FAC DACA ...

Ce fac daca fiul meu mi-a tras o palma?

Publicat

pe

Am sa abordez aceasta situatie astazi, pentru ca m-am confruntat cu ea acum cateva zile.

Nu am fost implicata direct, dar am asistat la o astfel de scena intr-un magazin.

Un copil foarte suparat pentru ca nu i s-a cumparat o anumita jucarie, a inceput sa tipe si sa-si loveasca mama cu pumnul. La o astfel de atitudine, mama a pus jucaria in cos si a linistit copilul :)… Pana cand? Pana la urmatorul raft unde cel mic a mai vazut o jucarie interesanta… aceiasi poveste. La casa mama a platit jucariile si cel mic a plecat invingator, constient fiind de metoda pe care trebuie sa o folosesca atunci cand vrea sa obtina ceva.

Cel mai tare m-a surprins faptul ca baietelul are destul de mare, vreo 6 -7 ani!!!!

Care este reactia parintilor in astfel de cazuri:

– cumpara jucaria – ca sa nu faca cel mic scandal si sa se uite cei din jur “ca la circ”

– aplica o palma copilului bataus, urla si isi vad mai departe de cumparaturi, lasand copilul sa planga

– lasa cosul de cumparaturi balta, isi iau copilul de mana, ies din magazin si aplica celui mic o corectie corespunzatoare in masina 🙁

Ce faci daca esti in acesta situatie?

Am o veste proasta pentru tine, drag parinte. Orice atitudine ai avea nu ajuta decat la a rezolva efectul de moment al “crizei”. Intr-un fel sau altul pana la urma cineva cedeaza – cum… doar voi stiti.

Din pacate s-a ajuns aici dintr-un anumit motiv. Copilului nu i s-au impus limite. El nu stie care sunt regulile sau stie, dar nu le respecta. De ce? Pentru ca nu au fost impuse cum trebuie.

In rezolvarea unor astfel de situatii trebuie avut mult tact, multa rabdare, mult respect fata de copil si mai ales multa dorinta de elimina cauza, nu efectul de moment.

Recomandari

Discutati cu copilul

Explicati principiile relatiei parinte-copil, pe intelesul lui

Impuneti limite

Laudati comportamentul pozitiv, inainte de a-l penaliza pe cel negativ

Stabiliti reguli clare, care sa fie respectate de toti membri familiei

Nu folositi violenta verbala sau fizica – sunteti un exemplu pentru copilul vostru.

Nu lasati copilul sa vizioneze tot felul de desene animate, care mai de care mai scarboase si mai macabre, mai violente si mai lipsite de sens. Copilul fara modele de urmat in familie, isi confectioneza modele dupa personajele din desene animate! VAI!

Un comportament violent al copilului la o varsta frageda, comportament ramas necorectat, poate duce in perioada adolescentei la situatii mai grave.

Un copil violent, se poate transforma intr-un adolescent violent si mai apoi intr-un adult violent, care considera ca singura modalitate de a rezolva situatiile este bataia.

Adultii cresc copiii! Adultii sunt modele! Adultii formeaza personalitati! Adultii  au responsabilitatea de a fi un MODEL!

Click pentru a comenta

Copyright © 2020 Simona Hupov