CE MAI FAC

Bun si … de post (aproximativ)

Publicat

pe

Ceva bun din fasole :)…

Fiica mea nu mananca fasole uscata, este singura mancare de care nu se atinge sau mai bine zis nu se atingea… pentru ca am gasit in sfarsit si o reteta pe gustul ei.

Noi suntem deschisi la gusturi noi, la tot felul de mancaruri exotice, care mai de care mai ciudate, totusi Daria nu voia sa manance fasole… pana intr-o zi cand, pe munte fiind, aveam la noi o conserva de fasole boabe in sos tomat picant. A fost momentul in care a zis… “Ei, uite fasolea asta imi place!” M-am uitat pe cutie sa vad ce contine: fasole boabe 43%, sos de rosii 57% si condimente ( adevarul este ca stiam dinainte de a o cumpara ca e OK din punctul de vedere al continutului… totusi…)

Pentru ca nu sunt o adepta a conservelor cumparate… doar in ocazii deosebite ( mers pe munte) am hotarat sa fac si eu “fasole din aia buna”

A iesit un meniu de post foarte bun!

Felul I –  Supa de fasole

600 de grame de fasole cu bobul mare
morcovi
patrunjel
ceapa
foi de dafin
boia
un borcanel de zarzavat pentru ciorbe
sare,piper, urturoi,marar

Se pune fasolea spalata in apa rece, de seara pana dimineata sa se umfle. Dimineata se da in clocot, apoi se schimba apa si se mai da o data in clocot ( se pare ca aceasta este metoda prin care fasolea nu te va face balonat 🙂 )

A treia oara pui fasolea in oala, umpli oala cu apa si pui la fiert. Cand fierbe adaugi morcovii si patrunjelul taiati bucati, ceapa intreaga, borcanelul de legume si foile de dafin. Fierbi pana fasolea este moale ( a mea s-a fiert in mai putin de 2 ore).

Cand fasolea s-a muiat scoti doua treimi din boabele de fasole si le pui in alta oala. Peste restul de supa adaugi un rantas, pe care eu il fac mai dietetic. Ceapa taiata si usturoiul ras le dinstui in putin ulei si multa apa, adaug mararul tocat si boiaua si adaug totul peste supa.

Se poate servi cu muraturi si e foarte buna cu paine de casa!

Felul II Fasole cu sos de rosii si chiftele de soia

Fasole cu sos de rosii

Fasolea boabe pe care am luat-o din supa o punem intr-un castron si preparam sosul.

O lingura de ulei se incinge in tigaie, se adauga usturoi ras si frunze de salvie tocate marunt ( au am o tufa de salvie in curte si creste tot timpul anului). Peste se adauga bulion si se fierbe 5 minute.

Se adauga sosul peste boabele de fasole si GATA! Super bun!

Chiftelele de soia

o punga de soia granule
3 linguri de pesmet
sare
piper
frunze de patrunjel, leustean, telina ( eu am in borcanase, puse in otet)
seminte de in
ceapa
usturoi
2 oua (pentru cei care nu consuma oua se poate si fara, dar chifteaua trebuie coapta intr-un vas de yena la cuptor)

Se fierb granulele de soia pana se umfla si apoi se lasa la scurs intr-o sita. Cand sunt scurse bine se pun intr-un vas, se adauga pesmetul muiat in apa, frunzele tocate, ceapa tocata, usturoiul ras, sarea, piperul, semintele de in si ouale si se omogenizeaza totul.

Chiteaua astfel preparata se poate pune intr-un vas de yena si se poate coace la cuptor sau se fac chiftele mici si se prajesc in ulei. Eu am preferat astazi variata cu ulei ( cu toate ca nu e asa de sanatoasa 🙁 ) pentru ca e mai rapida.

Pofta buna!

Click pentru a comenta

Copyright © 2020 Simona Hupov