PARENTING

Asemanari si deosebiri intre dresaj si parenting

Publicat

pe

“Sunt mamica! 🙂 
Wow ce fain! Cand ai nascut?
N-am nascut… mi-am luat un caine!”

Daca nu ai copil, iti iei un caine, daca nu iti iei caine, faci un copil!

Ce parere ai de propozitia de mai sus?

Oricare ar fi parerea ta… citeste in continuare!

Titlul DVD-ului meu, destinat parintilor se numeste “Parinte inteligent sau dresor eficient?”. De mult ma bate gandul sa scriu articolul de fata. Nu stiu de ce am amanat, poate ca acum am mai imbatranit si o pot “lua in freza” cu mai multa usurinta. 🙂

Aud tot timpul:

Copilul trebuie dresat!

sau

Copilul nu e un caine!

sau

Nu imi trebuie copil, imi iau un caine!

In concluzie parintii se impart in 2 categorii:
– dresori de copii
– educatori de copii

Ceilalti sunt crescatori sau educatori de caini. Caini care pot juca foarte bine rolul de copil. Sunt dependenti, ii poti imbraca, ii poti scoate la plimbare, le poti cumpara haine, iti dau afectiune si nu cer nimic in schimb si pe deasupra satisfac bine de tot instinctele materne pe care le ai de la o anumita varsta.

Nu despre aceasta categorie de persoane vreau sa vorbesc. Sunt persoane carora le respect decizia.

Voi vorbi despre parinti. Tu din care categorie faci parte : dresori de copii
sau  educatori de copii?

Un copil nou nascut este dependent de TINE, suge, invata de la tine primele notiuni – ESTI DRESOR ( la fel face si catelul, si maimuta si elefantul)

Copilul creste, incepe sa aiba propria personalitate, fuge, tipa, strica, se tranteste cu fundul de pamant – tu  simti ca innebunesti  si aplici corectii fizice – ESTI DRESOR ( la fel face si cateaua cu puiul care nu respecta regula de buna crestere, il smotoceste un pic cu coltii)

Copilul creste, se descurca singur. Iti dovedeste asta, totusi continui sa-l cocolosesti, sa-l mamosesti, sa-l educi 🙂 – ESTI ” EDUCATOR ” – cel putin asa crezi (animalele nu fac asa ceva cu puii lor)

Copilul vine acasa. Ii pui mancarea pe masa si atat! ESTI DRESOR – e mancat, ti-ai facut datoria.

Copilul incearca sa-si impuna parerea… Doamne fereste!… atata timp cat e in casa ta – TU CONDUCI HAITA! – ESTI DRESOR!

Copilul incearca sa-si aleaga drumul in viata, cu ajutorul tau, daca iti cere parerea – e clar ca-i spui ce ai invatat si tu de la cei dinaintea ta, ca doar n-o fi sa judeci cu mintea ta si sa te pui in locul copilului – ESTI DRESOR – transmiti mai departe ce am invatat si atat!

Te pui in locul copilului de-a lungul vietii sale, incerci sa privesti lumea prin ochii lui. Faci tot posibilul sa-i intelegi personalitatea. Ii explici lucrurile pe care vrea sa le afle. Ii acorzi incredere. Ii arati respect. Ii respecti pasiunile si alegerile (atunci cand a devenit matur). Ii dai libertate. Il indrumi, nu ii impui. Ii dai optiuni. Il sustii. ESTI EDUCATOR! Esti mai mult decat atat – ESTI PARINTE!

 

Click pentru a comenta

Copyright © 2020 Simona Hupov