CE FAC DACA ...
Conflictele copilului sunt conflictele parintilor?
Publicat
12 ani in urmape
De
simonaSunt conflictele copiilor motiv de cearta intre parintii lor?
Raspunsul este DA!
Din momentul in care copilul iese din mediul familial pentru a merge la gradinita, la scoala si mai apoi la liceu, parintii se considera responsabili pentru integritatea fizica si psihica a copilului lor. Acest fapt duce exact la actiunea din titlu: Conflictele copiilor se transforma in conflictele parintilor lor.
Exista mai multe tipuri de parinti: unii care reactioneaza la prima plangere a copilului, altii care reactioneaza doar la plangeri repetate ale copilului si altii (extrem de putini) care nu reactioneaza la plangerile copiilor lor, impingandu-i sa-si rezolve singuri problemele.
Sa luam pe rand cele trei cazuri.
Cazul I
Sara vine acasa plangand pentru ca prietena ei si colega de banca, in acelasi timp, i-a stricat un pix. Tragedie mare! Mama, care a cumparat pixurile o trage la raspundere pentru ca a imprumutat pixul, pune mana pe telefon si o suna pe mama colegei. Bine inteles ca mama colegei este extrem de suparata pentru acest telefon… ca doar, “e e mare lucru un pix”, iar fetita ei oricum este foarte cuminte si poate pixul a fost stricat dinainte.
Mama Sarei, sare cu gura si nu accepta ca fiica sa e mincinoasa si de aici… un conflict major intre parinti! Evident ca fetitele au uitat pana a doua zi de incident si se joaca fericite, ca si cum nimic nu s-a intamplat!
Cazul II
Mihai vine acasa suparat pentru ca l-a batut colegului lui. Parintii ii spun ca data viitoare sa nu se mai lase batut si sa dea inapoi. A doua zi situatia se repeta, iar a treia zi, mama care nu mai suporta sa-si vada copilul “maltratat”, suna parintii colegului si actiunea se desfasoara ca si in cazul de mai sus. Ulterior cazul ajungand si la urechile profesorilor.
Cazul III
Exista conflicte intre colegi, copilul cere ajutor parintilor, iar acestia il sfatuiesc sa-si rezolva singuri problema… ca doar e mare deja!
Aceste cazuri sunt extrem. Majoritatea parintilor preiau cate un pic din reactiile parintilor din fiecare caz de mai sus, dar majoritatea ajung in conflict cu ceilalti parinti sau cu dascalii.
Ce e de facut?
1. Ca si parinte trebuie sa fii obiectiv.
3. Nu actiona ca o “leoaica” a carui pui e cel mai cel, fara vina, cel mai cuminte si cel mai nedreptatit. Un conflict apare intre doua parti, verifica fiecare parte a povestii.
4. Discuta cu copilul tau si afla poveste din spatele cuvintelor. Mergi pe firul logic si trage o concluzie obiectiva.
5. Sfatuieste-ti copilul si invata-l sa reactioneze clar, fara violenta si cu curaj in a-si exprima opinia in astfel de cazuri. Depinde de tine, ca parinte, daca va avea suficienta incredere incat sa reuseasca sa gestioneze un conflict.
6. Invata-l sa ceara ajutorul dascalilor, daca se afla la scoala. Stiu… Nu se poate, pentru ca va fi considerat paracios! Va trebui sa aleaga cea mai buna solutie pentu el.
7. In functie de varsta copilului, tu ca parinte, poti interveni sau nu. Este alegerea ta si a copilului tau. Ar fi penibil, ca fiul tau de 17 ani sa fie “salvat” dintr-un conflict de “mami”… Aici nu iau in considerare cazurile grave sau situatiile extreme, ci doar micile conflicte intre copii.
8. Daca tu consideri ca este cazul, comunica nemultumirile tale invatatoarei sau dirigintei si incercati sa gasiti solutii impreuna.
9. Discuta cu ceilalti parinti implicati, daca nicio alta solutie nu a dat roade. Pastreaza un ton calm si incearca sa gasesti o solutie, nu sa iti faci dusmani.
10. Cea mai buna solutie este aceea a evitarii conflcitelor. Ca parinte ai datoria sa iti inveti copilul ce inseamna un conflict, cum sa gestioneze acest lucru, sa aiba incredere in propriile forte, sa fie un copil echilibrat si corect.
Sunt cazuri in care copii nevinovati sunt implicati in conflicte sau sunt terorizati de alti copii. Aici problema este mai grava si interventia parintilor este de multe ori absolut necesara, cu toate ca daca acest conflicte au loc la scoala, dascalul este primul care trebuie sa intervina.
Continui sa sustin ca o buna comunicare intre parinti si dascali poate ajuta copilul sa aiba un echilibru atat in viata de scoala cat si in viata privata. Fara comunicare orice situatie, cat de mica poate degenera intr-un conflict urat si cu urmari grave atat pentru copil cat si pentru familie.
S-ar putea sa iti placa
AVANTAJ LA START
Afterschool – realitate vs mit!
Publicat
3 ani in urmape
aprilie 6, 2022De
simonaEi… a trecut ceva timp de când nu ne-am mai auzit. Am făcut multe, faine și benefice… dar despre asta în alt articol.
Azi as vrea sa povestesc despre o realitate care de cele mai multe ori e ignorata, trecuta cu vederea sau… nestiuta!
Nu am povestit niciodată despre deosebirile și asemănările dintre afterschoolul privat și programul de afterschool de la școală.
Azi o voi face și va las pe voi sa trageți concluziile.
Nu voi vorbi despre ce cheltuieli exista la un afterschool privat și ce cheltuieli la unul de la școală, nici ce investiții se fac în spatiile afterschoolurilor private fata de sălile de clasa în care se face after la școală… pentru ca acestea sunt ” treburile noastre interne” și nu cred ca va interesează în mod direct și… oricum sunt vizibile cu ochiul liber! 🙃
În povestea de mai jos este vorba de afterschoolul meu, EQUILIBRIUM și un afterschool făcut la o școală oarecare, de o doamna invatatoare, in sala de clasa.
❗️Pentru a distruge mitul… afterschoolul privat este SCUMP sau afterschoolul de la școală este IEFTIN…, pentru a vedea clar ce se face intr-un afterschool privat și unul de la școală vom compara cele 2 situații si, evident, cele doua preturi.
Afterschool la școală 10.45 LE / ORA
* temele sunt făcute cu doamna invatatoare și “dansa știe cel mai bine ce e nevoie”
* temele sunt corectate
* copilul nu mai trebuie transportat la o alta locație ( – preț transport)
* masa se servește la cantina, în cazul pozitiv sau în caserole în banca
* copilașul petrece la școală în banca 4 ore, apoi în banca 4 ore la afterschool
* copiii ies în curtea scolii
* copiii desenează sau au maxim o activitate opțională ( platita în plus)
* programul este zilnic pana la ora 16.00
Preț afterschool la școală + prânz
10,45 lei / ora
Afterschool privat – 11.30 LEI / ORA
repet… e vorba de afterschoolul pe care eu îl conduc!
* copiii servesc masa de prânz
* au gustare de fructe zilnic
* au gustare la ora 16.00 – prăjitură, biscuiți, etc.
* copiii ies afara la joaca
* fac temele intr-un mediu prietenos, relaxant
* temele sunt corectate și explicate
* copiii lucrează la teme in grupe de maxim 10
* cei care se ocupa de copii sunt persoane pregătite în domeniul pedagogic, al psihologiei, nutriție și sportului
* copiii au la after locuri speciale de citit cu perne și saltelute
* au inclus în preț curs de Life Training (dezvoltare personala, emotionala, autocunoaștere și echipa)
* au inclus în preț curs de Micul bucătar
* inclus în preț curs de cultura generala
* inclus în preț ateliere de artcraft
* inclus în preț ora de lectura și poveste
* inclus în preț jocuri de echipa și ateliere de mișcare
* acces la teren de baschet
* loc de relaxare outdoor
* curte spațioasă pentru joaca afara
* program pana la ora 18.00
Preț afterschool + prânz + activitatile de mai sus + 2 gustări
11.3 lei / ora
Ce fac copiii pentru 10.45 lei / ora VS Ce fac copiii pentru 11.30 lei / ora
Mai sus am luat în calcul activitățile și conditiile de la afterschoolul meu, EQUILIBRIUM, dar va spun sincer… TOATE afterschoolurile private se întrec în a oferi cât mai multe activități copiilor, cât mai diversificate, în spatii cât mai bine aranjate si primitoare…
Ma întreb… Oare câți dintre părinți au făcut calculul de mai sus?
Eu, întâmplător sau nu, l-am făcut… țin neapărat sa vi-l împărtășesc și vouă!
Ce faceți cu informatia asta… voi hotărâți!
Succes și la cât mai mulți copii fericiți!
AVANTAJ LA START
Crumble cu mere si fructe de padure
Publicat
4 ani in urmape
februarie 22, 2021De
simonaCat traiesti tot inveti!
In familia mea, din generatie in generatie, s-a transmis pasiune gatitului. Strabunicile mele aveau cele mai faine retete, care se pastreaza si azi. Bunicile mele, amandoua faceau niste prajituri de “statea mata in coada”, iar mama… ce sa mai zic… mama e cea mai buna “din cele mai vechi timpuri si pana azi”! Eu gatesc, prajituresc, inventez si ma joc in bucatarie ori de cate ori simt ca vreau sa fac asta… Se pare ca imi si iese bine!
Ei… dar cand vine generatia tanara, aka fiica-mea si mai ne invata cate o reteta, e clar ca pasiunea merge mai departe! 🙂
Asa e si cu reteta de azi!
Desi e pandemie, eu, Daria si mama gatim impreuna via Skype, chiar daca Daria e la mii de kilometri distanta. Ultima aventura culinara ne-a dus pe meleaguri englezesti cu o reteta transmisa din generatie in generatie si care a ajuns la Daria datorita iubitului ei Joel. Mama lui face aceasta reteta preluata de la bunica ei, care a preluat-o si ea de la stramosi. Cat de fain!
O reteta simpla pe care am facut-o si eu cu copiii mei de la afterschool si care a fost un mare, mare succes! Va dau mai jos o reteta la care am adus si eu omiiica atingere personala. 🙂
Hai sa nu va mai tin in suspans… Apple and forest fruit Crumble!
Ingrediente umplutura:
4 mere, 200 grame fructe de padure, jumatate de lamaie, zahar dupa gust, scortisoara, zahar vanilat, o lingura de amidon
Ingrediente pentru crumble:
120 grame fulgi de ovaz, 120 grame de zahar, 60 grame nuca de cocos, 60 grame faina alba, 120 grame unt
Se pun ingredeintele uscate pentru crumple intr-un vas, se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca (cu mana) pana devine de consistenta unor firimituri.
Merele se taie cuburi sau felii subtiri se stropesc cu zeama de lamaie, se presara cu scortisoara si zahar vanilat si se aseaza in tava.
Fructele de paduse se dau in clocot cu 100 de grame de zahar. Cand o inceput sa fiarba se adauga 1 lingura de amidon dizolvat in apa. Se mai fierbe 2 minute.
Se pun fructele de padure in tava peste mere si se presara deasupa crumble-ul obtinut. Se da la cuptor la 170 grade pana cand crumple-ul devine auriu si umplutura se vede ca fierbe putin pe marginile tavii. GATA!
POFTA BUNA!
AVANTAJ LA START
Copii, roboti si altele “de sezon”
Publicat
4 ani in urmape
octombrie 22, 2020De
simonaA trecut mai bine de o luna de cand a inceput scoala… o altfel de scoala… o… nici nu stiu cum sa o numesc!
Dupa 6 luni de stat acasa, dupa 6 luni de frustrari, dupa 6 luni in care copiii nu au mai foST copii si parintii nu au mai fost parinti, speram , toti, ca va fi bine din septembrie. GHINION! E nasol!
Nici nu vreau sa discut in articolul de fata despre cum se merge la scoala, cum se sta in banci, cum se poarta masti, cum se face sau nu, scoala online, despre profesori buni sau nu, despre conexiuni la internet care merg sau nu, despre certuri intre parinti si dascali, despre e bine sau nu sa robotizam copiii sau despre guvernanti capabili sau nu!
VREAU DOAR SA VORBESC DESPRE COPII!
In mai bine de 24 de ani de cand sunt mama si mai mult de 17 ani de cand lucrez cu copiii am invatat ce inseamna un copil fericit, un copil vesel, un copil care invata din tot ce e in jur, chiar si din greseli. Azi, mai mult ca oricand, avem nevoie de copiii acestia inapoi.
De ce inapoi? Pentru ca acum sunt plecati pe un drum care daca nu e reparat curand sau nu are o iesire de urgenta… destinatia e “in ceata”.
Am optat sa lucrez cu copiii pentru ca stiu cat de mult ii ajuta educatia complementara. Stiu cat de important e sa socializeze, sa se autocunoasca, sa isi invinga emotiile, sa cante, sa se joace, sa aiba o stabilitate in jur… acum… toate astea s-au cam dus. Totul e STRICT, DISTANTAT, RECE! Copiii simt cel mai mult schimbarea si din pacate, nu sunt pregatiti pentru ea.
ROSU, GALBEN, VERDE nu mai sunt culori, sunt scenarii. Azi pictam cu copiii… Eu fac cu galben ca suntem in scenariul galben!”, “Eu fac cu rosu, ca la noi e inchisa scoala!” Eu as face cu albastru, pot… ca asta nu e niciun scenariu?”
Calculatorul si tableta nu mai sunt interzise, sunt minunate, dar functioneaza doar pe googleclassroom!
Nu vreau sa fiu rea… am avut ocazia sa particip alaturi de copii la ore online si sunt invatatori MINUNATI, care fac tot ce pot sa isi tina copiii aproape si sa le transmita ceva… dar copiii nu sunt ROBOTI! E TARE GREU!
Eu vreau sa fac ceva pentru copiii astia faini de tot, care traiesc o perioada grea si apasatoare! Intotdeauna am zis ca schimbarea incepe de la fiecare dintre noi!
Asa ca… desi nu schimbam nimic… vor fi totusi niste schimbari. 🙂
Vom respecta toate regulie de igena dar fara a face din asta o metoda de cicalire! Copiii se spala pe maini, poarta masca si nu au nicio trauma, cel putin strumfii mei nu se sufoca, nu fac eczeme pe fata, nu sunt stresati!
Voi raspunde la toate cererile lor legate de PROGRAM! Ei stiu cel mai bine cand sunt capabili sa invete, cand vor sa se joace, cand au nevoie de relaxare, cand vor sa citeasca sau sa picteze, sau cand vor sa vada un film.
Vom discuta despre orice subiecte vor ei, CAND VOR EI!
Ne vom certa si ne vom impaca de cate ori va fi nevoie si ii voi lasa sa isi spuna oful in cel mai deschis mod, ORICAND simt nevoia!
Vom respecta regulile, dar vom avea libertate!
Toate astea vi se pare normale, asa-i? Ma bucur!
Asa a fost la noi si pana acum, diferenta era ca noi, adultii, hotaram programul si activitatile. Acum e randul lor! E momentul acela in care in toata strictetea asta care ne inconjoara, copiii au nevoie de libertatea de a lua macar cateva decizii.
Si… imi veti spune ca… nu se mai fac temele, va fi doar joaca, va fi haos, nu e ok, nu e bine! BA DA! E foarte bine!
Copiii sunt mai responsabili decat credem noi! “Simo, merg sa fac temele, sa termin mai repede, sa ma pot juca!”, “Simo, iau 10 minute pauza de joaca, simt ca imi limpezec creierul!”, “Simo, m-am gandit… ma joc 10 de minute, apoi ma apuc de teme. Imi spui cand au trecut 10 de minute?” “Simo, n-am chef de teme, dar stiu ca trebuie sa le fac. Pot sa mai stau putin si dupa, merg la teme!”
” Simo, te rog sa tragi de mine sa imi fac temele, ok? Ca nu prea vreau!”
Daca nici asta nu e responsabilitate… atunci nu stiu ce sa zic!
Copiii au nevoie de reguli, dar si de multa libertate. Copiii se simt extraordinar cand stiu ca pot lua o decizie. Copiii vor sa fie ajutati si sustinuti atunci cand au nevoie… IN REST SE DESCURCA MINUNAT!
In toata strictetea vremurilor inca care traim, aduceti o frantura de liber arbitru in viata copiilor vostri!
Acusi vom trece si de hopul asta!
scris in 22.10.2020, dupa 8 luni de pandemie, distantare si restrictii
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER-UL MEU
Newsletterul meu contine informatii, promotii si reduceri de preturi pe care nu le vei gasi altundeva. Aboneaza-te pentru a beneficia de ele, completand adresa ta de email in caseta de mai jos!
Adresa ta de email e in siguranta la mine ;)